Jako, że mieszkam w bloku, w centrum miasta, to aby odpocząć od zgiełku, często wraz z rodziną uciekam do naszego ogródka działkowego. Zamiast warzyw hodujemy tam łąkę, która o każdej porze roku dostarcza coś do jedzenia (nawet zimą mogę wykopać bulwy topinambur).

Już po kilku ciepłych wiosennych dniach, na działce mogę wyszukać pyszne, zdrowe rośliny jadalne: mniszek lekarski, szczaw, pokrzywa, mięta, dziki szczypior. Z wykorzystaniem tych roślin można zrobić wiosenną sałatkę, placki lub omlet, który jest daniem szybkim, sytym i smakowitym.

Aby wykonać wiosenny omlet, zebrałem z działki porcję dzikorosnących roślin. Pamiętaj, że miejsce zbioru musi być oddalone od najbliższej ulicy co najmniej 300 metrów. Rośliny umyłem i drobno posiekałem. Do miseczki rozbiłem cztery jajka, dodałem posiekane rośliny i garść bułki tartej oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszałem. Na patelni rozgrzałem olej i wylałem przygotowaną masę. Gdy spód się zarumieni trzeba odwrócić omlet na drugą stronę, co jest nie lada wyzwanie. Z wykorzystaniem drewnianej łopatki i widelca jakoś sobie poradziłem z tym zadaniem. Gdy druga strona się zarumieni, pyszny wiosenny omlet jest gotowy. Smacznego!

Komentarze




Autor
Tresc
Ile jest dwa + dwa ?




 Do góry Strona główna

© Przechadzka.pl - opisy wypraw i wędrówek.